A napi festés mozgalom bemutatása, ajánlása.


Duane Keiser (Virginia) festőművész kezdte el 2004-ben azt a gyakorlatot, hogy minden nap festett egy kis képet, melyet feltett naponta a blogjára. A blogon nem csak a képet jelenítette meg, hanem sokszor bemutatta az alkotás folyamatát, beszámolt az inspirációiról és tapasztalatairól.  Néhány év múlva Kevin Macpherson (Új-Mexico) csinált eg elképesztően sikeres projectet. A project neve „Gondolatok egy tó körül”.  Kevin egy éven át minden nap kiment egy tó partjára egy kis 6x8-as (15 x 20 cm) „pochade box-al” (hordozható vázlatfestő doboz) különböző napszakokban, és minden nap megfestett egy kis 15 x 20 cm „pochade képet” (francia jelentése kb. „kis gyors vázlat”) Következetesen a tájnak ugyanazt a részét festette meg, minden nap + néha egy-két képet a tó más részeiről is. Így nagyon érdekes volt megfigyelni a táj változásait az évszakok és napszakok különbségein keresztül.  Ezen kívül lejegyezte a gondolatait is alkotás közben. A projectről készült egy színes album majd 400 fotóval és az egyes képekről, rendeztek egy kiállítás sorozatot a végén. Még azt a pochade box-ot is elárverezték több mint 4000 dollárért melyet mindvégig használt. Mindkét művész a sajtó figyelmének a középpontjába került, és mára világszerte számtalan alkotó követi a napi festés gyakorlatát, mely mozgalommá fejlődött.  Mára vannak olyan a Meskához hasonló külföldi oldalak, melyek kifejezetten a napi festmények bemutatására és értékesítésére szolgálnak.
A napi festmények általában csendéletek sokszor egy alma, egyéb gyümölcs, váza, vagy akármilyen tárgy melyet különféle szögből, perspektívából és megvilágítással festenek meg a művészek. De nem ritka a tájkép vázlat (pochade kép) mely mérete és gyors elkészítése miatt teljesen beilleszthető a mozgalomba, vagy említhetném még az ACEO, OSWOA és Post Card-okat melyek szintén alkalmasak ebbe a kategóriába. Egyébként semmilyen megkötés nincs bármilyen stílusban bármelyen anyaggal és bármely témáról készülhet a napi festmény egy közös jellemzőjük van, hogy ritkán nagyobbak 20 x 25 cm. De természetesen a méretre sincs szabály. Egy szabály van, lehetőleg minden nap, de legalább is hetente többször készüljön egy kép.


A napi festészet a festő szemszögéből

Több jó ok is van, amiért egy Művésznek érdemes ezt a gyakorlatot követnie.
1.       Kialakul, egy munkafegyelem elmaradnak a „nincs kedvem festeni”, „mit fessek ma” kifogások melyek hátráltatják a gyakorlást.
2.       Ezek a kis képek gyorsan készen vannak, így ha kevés időnk van, akkor is érdemes lehet neki állni.
3.       Nagyon jó eszközök az új technikák megközelítések stb. kipróbálására. Vagy vázlatkén egy későbbi nagy léptékű alkotás előzményei lehetnek.
4.       Kitűnő marketing eszközök, hiszen olcsón és gyorsan előállíthatók, így akár ajándéknak adhatjuk akár kis összegű eladásokkal tudunk hamar nagy vevőkört építeni velük.


A napi festészet a gyűjtő szemszögéből

1.       Olcsón gyarapíthatjuk gyűjteményünket.
2.       Attól, hogy egy kép kicsi még lehet egy csodálatos remekmű, így igazi alkotásokhoz juthatunk, ami eddig esetleg nem adatott meg nekünk.
3.       Olyan kapcsolatokat alakíthatunk ki egy-egy művésszel, ami később mindkét félnek gyümölcsöző lehet.
4.       Magyarországon ez a mozgalom még ismeretlen, íg az elsők közt lehetünk, aki ilyen alkotásokhoz jut.
5.       5. Úgy tudunk támogatni művészeket, hogy közben mi is gazdagodunk egy-egy csodálatos alkotással anélkül, hogy anyagilag nagyon megterhelne, szemben egy Galéria áru festménnyel.

Akár művészek akár gyűjtők vagyunk, vegyünk részt a magunk módján ennek a hazánkban még új mozgalomnak a népszerűsítésében ezzel is gazdagítva nemzetünk művészeti értékeit!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Teszt: Tanuló fokozatu festékek vs. Művészminőségű festékek

Lorrain tükör és Claude szemüveg

Fekete színű olajfestékek