Fekete színű olajfestékek

Fekete színű olajfestékek


Néhány gyakran használt fekete színről osztok most meg egy rövid áttekintést.



Rembrandt önarckép



Csont fekete, elefántcsont fekete (Ivory Black)

A rómaiak használták először ezt a feketét, mely minden művészeti célra megfelelő. Állati csontokat, sokszor elefántcsont hulladékot szenesítettek el, majd ennek őrleményét használták pigmentként. A mai napig forgalomban van. A csont fekete száradási ideje lassú színező ereje mérsékelt. Lazúrozó képessége közepes, félig átlátszó. Fehérrel keverve kissé kékes árnyalatú szürkét ad, tisztán elvékonyítva viszont kissé barnás a tónusa. Rembrandt igen gyakran használta képein az elefántcsont feketét, ezenkívül a híres Zorn paletta egyik alap színe, ahol a kék színt is ezzel helyettesítjük.



Lámpa fekete, koromfekete, szénfekete, szőlő fekete stb. (Carbon Black)

A lámpa feketét már az őskor óta használja az emberiség, első megjelenítési formája az elszenesedett fa részeket őrölték porrá. Ebben a formájában a mai napig használatban van akár pigmentként, akár rajzszénként is. Leggyakrabban fűzfa ágakból vagy szőlő venyigéből készítik izzítással oxigén kizárásos módszerrel. Innen az egyik neve Szőlő fekete. A történelem folyamán növényi olajok égetésével állították elő másik változatát a koromfeketét, melyet Lámpakorom feketének neveztek el, utalva az olajlámpások által létrehozott koromra ami gyakorlatilag megegyezik ezzel a pigmenttel. Napjainkban kátrány, kreozot, naftalin vagy egyéb kőolajszármazék égetésével állítják elő. Száradási ideje lassú, színezőereje nagyobb mint a csont feketéé és annál kevésbé átlátszó. Fehérrel keverve vagy tisztán elvékonyítva is kékes árnyalata van.



Mars Fekete, vasoxid fekete (Mars Black)

A 20. század elején alakult ki a szintetikus vasoxid pigmentek családjába tartozik, színezőereje ezek közül a legerősebb. A mars fekete a legerősebb színezőerejű fekete és a legmelegebb árnyalata van a feketék között. Erősen mattra szárad. Száradási ideje gyors, kitűnően használható aláfestésekhez.



Payne szürke (Payne's grey)

Ez a szín nem fekete, hanem egy sötét szürke, a szín a névadója egy 18. századi angol tájkép és akvarell festő William Payne. Payne gyakran használt semleges szürkés színeket képein. Ezeket a szürkéket róla nevezték el, de nincs állandó receptje a legtöbb gyártó más árnyalatúra keveri. Gyakori receptek: Elefántcsont fekete + ultramarinkék, Ultramarinkék + Égetett Sienna, Indigó + Ultramarinkék + egy kevés okkersárga stb. A Payne szürkét leggyakrabban az akvarell festők használják, de számos olajfesték márkában is megtalálható.


Perilén Fekete (Perylene Black)

A perilén feketét 1948-ban állították elő ez egy szintetikus szerves pigment. Erősen zöldes árnyalatú száradási ideje lassú átlátszósága jó.



Az alábbiakban egy kis színskála a fenti feketék bemutatása különböző mennyiségű titán fehérrel keverve.



Színskála a cikkben említett fekete színekkel




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Teszt: Tanuló fokozatu festékek vs. Művészminőségű festékek

Lorrain tükör és Claude szemüveg